DNY SE KRÁTÍ A MY ŽIJEME V NOUZOVÉM STAVU

Podzimní a zimní období se vyznačuje kratšími dny. Dříve se stmívá a člověk, který se raduje ze slunce a vnímá jeho světlo a teplo, musí přijmout fakt, že zimní měsíce jsou pro mírné pásmo testem psychické i fyzické zátěže jeho obyvatel. K těmto faktorům nyní přispívá nouzový stav vyhlášený vládou.

V čem je situace náročnější? Lidé jsou schopni zvládat kratší dny, lidé jsou schopni vyrovnat se snížením sluneční aktivity, lidé logicky chápou, že podzim a zima s sebou nesou nižší teplotu, změny počasí a četné přeháňky. Země potřebuje jak vláhu, tak odpočinek. Rok 2020 s sebou přináší rovněž opatření související s prevencí šíření pandemie COVIDu. Jaro jsme zvládli. Když se tma mění ve světlo, máme před sebou nastupující dny, které se po minutách prodlužují, květenství, která se otevírají a slunce, které nám každým dnem víc a více pomáhá. Podzimem se ale připravujeme na proces naprosto opačný. Slunce bude méně, teplota bude nižší a počasí bude horší. Opatření vlády jsou neurčitá a nouzový stav nás limituje v běžném životě.

Co je pro nás nejtěžší?

Jsou to zavřené obchody a služby, anebo sociální izolace, tedy omezení mezilidských kontaktů včetně setkávání generací uvnitř rodin?

Patrně je důležité přemýšlet o celé situaci z různých úhlů pohledu: jsem-li povahou rebel, vadí mi nejvíc zákazy, ty útočí na můj smysl pro svobodu a demokracii.

Jsem-li obchodník, není pochyb, že mne doslova existenčně devastuje můj zavřený obchod.

A pokud jsem člověk, který miluje kontakt s lidmi, a rozhodl jsem se žít mezi lidmi ve městě, tak mne zraňuje zavřené divadlo, kavárna, zákaz kontaktu s ostatními lidmi, komunikace v rouškách a přísný zákaz vstupu do hospody, kde se každé pondělí scházíme řadu let.

A to jsem nezmínila zavřené sauny, zakázané běžecké závody, zavřené posilovny, cvičení, plavecké bazény a řadu dalších.

Jsme rozumní. Umíme poslouchat, respektujeme nařízení vlády. Jak zvládnout všechna nařízení, jak mít vnitřní sílu a říci si, že musím ignorovat vlastní potřeby, emoce a smutky? Jak zahnat smutek? Jak pracovat se stresem? Jak snášet změny způsobené izolaci? Cítím se jako lev v kleci a mám strach, že začínám být agresivní?

COVIDová opatření můžeme libovolně členit. Já jsem zvolila členění dle rizik:

  1. Zdravotní rizika.
  2. Existenční/podnikatelská rizika.
  3. Psychická rizika.
  4. Fyzické dopady.

Ad 1. sledujeme-li zpravodajství veřejnoprávních médií, tak jsme primárně zahlceni počty nakažených COVIDem v ČR, EU, na světě,… Zdravotní rizika mohou se zmíněnou diagnózou souviset, ale zdravotní rizika mohou souviset také s preventivními prohlídkami, které jsme se z důvodu nákazy COVID 19 rozhodli zanedbat: například preventivní prohlídky chrupu, rakoviny prsu, očního pozadí,…

Ad 2. V březnu a dubnu letošního roku mi odpadly dvě zakázky: třídenní kurzy, které jsem měla dohodnuty půl roku předem. O víkendech jsem na nich tzv. vyšívala, připravovala se a investovala do přípravy a tiskovin. Připravila jsem všechno ke spuštění, a když nastal nouzový stav, řekla jsem si, že je to v pořádku: odškolím to na podzim. A na podzim? Pár kurzů proběhlo, zbytek je zrušen. Opatření paralyzují hromady dalších oblastí podnikání. Prý se nejedná o tzv. LOCK DOWN, ale řada podnikatelských aktivit je zcela zmražena, zastavena. Nastává doba hledání nových cest, nových produktů, anebo prostor pro odpočinek díky finančním rezervám. Musíme nabrat síly na podnikatelský restart. Každého člověka tato zvláštní doba něco učí, jen je třeba naslouchat.

Ad 3. Odraz psychických následků COVID opatření se zatím neprojevil plně. Ale no tak: máš co jíst? Máš peníze? Zavři se doma a koukej se na televizi. Uč se u televize, u počítače. Máš rád tenis? Máš rád lidi? Máš strach? Máš fobii z COVIDu? Máš alergii na desinfekci? Máš ponorku ze své ženy? A nemáš zahrádku? Zkus najít ventil. Máš byt 30 m2? Pak toho moc nevymyslíš. Hlavní je: neztratit návyky. Máš tzv. home-office a bydlíš v paneláku bez chalupy a zahrady? Psychická zranění jsou zatím skryta pod rouškou sebeovládání jednotlivců, jsou skryty v obydlích a pod rouškami. V plné síle se projeví v příštím roce. Ne, nejedná se o tzv. sýčkování. Jedná se dopady nucené izolace. Na co se máme připravit?

  • Nárůst domácího násilí.
  • Nárůst patologických závislostí (alkohol, drogy, internet, počítačové hry, televize).
  • Nárůsty osob s nadváhou, závislých osob na jídle, cukru, atp.
  • Konflikty na pracovištích po návratu lidí na sálová pracoviště a do plných kanceláří.
  • Snížení sociální adaptability a komunikačních dovedností dětí a mládeže.
  • Zvýšení verbální agresivity mezi lidmi, jako ventil stresu.
  • Možná nás překvapí i další oblasti, jako deprese a úzkostné stavy studentů z prezenčního studia nebo úzkosti ze snahy dohonit učivo.
  • Problematický může být také návrat ke každodennímu rannímu vstávání, dojíždění…

Ad4. Fyzické dopady nehrozí jen ohroženým skupinám osob, tedy seniorům, lidem s nadváhou, kardiakům, diabetikům, astmatikům a řadě dalších definovaných diagnóz. Zimní měsíce příliš nepřejí posilovnám v přírodě, cyklistice ani plavání. Přestože se řada sportovců snaží stále cvičit venku, běhat, jezdit i v zimě na kole, nemohou plně nahradit aktivity, jakými jsou: plavání, sauna, cvičení s určitými pomůckami (létající jóga, jumping, veslování,…). Ke sportu patří i určitá komunita nadšenců. V řadě případů si na závodech sportovec tzv. sáhne na své dno a zdravá soutěživost ho postrčí k lepším výsledkům. Také se shodneme na tom, že když trénujete na konkrétní závod, tak jste lépe soustředěni i motivováni, směřujete k určitému cíli. Celoroční tréninky bez závodů nebo formy náhražek – typu „vyfoť se na mobil“, nebo virtuální závody, postrádají atmosféru, na kterou se sportovci těší.

Závěrečné shrnutí veteránky:

Nečekejte ode mě v závěru nějaký geniální návod. Žádný nemám. Udržuji si níže uvedenou pětici zásad:

  1. Nezanedbávat prevenci a běžná vyšetření u lékařů.
  2. Udržovat si optimismus a jíst pestrou a vyváženou stravu s častějším zařazením mořských ryb do jídelníčku, výborné jsou například sardinky – ryby, jsou proti depresím.
  3. Hledat nové produkty vhodné pro svoje podnikání. Omezit utrácení, finanční prostředky mohu brzy potřebovat pro podporu svého podnikání.
  4. Udržovat si psychickou pohodu: každé ráno vítám nový den s úsměvem a využívám techniku 3 darů (3 dary, na které se konkrétní den těším) a nečtu počty mrtvých a nakažených.
  5. Cvičit každé ráno 10-20 minut na posteli, běhat pravidelně s preferencí pěší chůze před MHD s rouškami.

A proč?

Jsem zdravá a pozitivně naladěná k pomoci vám a vašim týmům, až bude potřeba. Ráda vám pomohu připravit komunikační kurzy, projekty prevence konfliktu, znovunavrácení zaměstnanců k „dress kódu organizace“ a společně pomůžeme vašim zaměstnancům nalézt vnitřní klid a pohodu viz

https://veteran-ka.cz/sluzby/ .

Klidný nadcházející advent všem přeje veteránka Soňa.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.